6 tips voor succesvolle
videomarketing

JanJaap-BLOG

Jan Jaap
Videomarketing specialist

Marketing, Video

Een blog over videomarketing? Moet dat dan geen vlog zijn? Dat jij dit nu leest betekent dat het schrijven van een blog de juiste keuze was. En ja, als videospecialist geloof ik voor de volle 100% in de kracht en effectiviteit van video. Maar omdat wij altijd naar video kijken als onderdeel van een strategie, kan het ook gerust zo zijn, dat we besluiten een blog te schrijven, een advertentie in de krant te plaatsen of een kennissessie te organiseren. Het doel is namelijk dat jouw boodschap jouw doelgroep bereikt. Daarover gaat deze blog. Jouw boodschap naar jouw doelgroep, met video welteverstaan.

1. Gebruik videomarketing als middel

Het maken van een goede video is een investering. Zowel in tijd als in geld. Toch zien we vaak dat het maken van een video wordt gezien als doel op zich. Niet als middel om je doel te bereiken. De video wordt opgeleverd, op YouTube geplaatst en door vrienden en bekenden bekeken. En misschien komt hij op de website en op andere sociale media. Maar is daarmee dan het doel bereikt? Waarom maakte je de video, weet je dat?

2. Geef de video een duidelijk doel

Die vraag is essentieel voor het uitgangspunt van iedere video. Wat wil je ermee bereiken? Is dat een verhoogde Customer Experience? Wil je nieuwe klanten aantrekken? Een nieuw product lanceren? Of nieuwe medewerkers informeren? Er zijn zoveel verschillende doelstellingen en die hebben allemaal grote invloed op de vorm, inhoud en het eventuele budget dat nodig is om het te verwezenlijken. Bepaal daarom een helder doel.

3. Richt je op een specifieke doelgroep

Onderdeel van het bepalen van je doel is het afbakenen van je doelgroep. Daarvoor kun je allerlei variabelen hanteren, zoals leeftijd en geslacht, maar ook regio en specialisme. Wil je bijvoorbeeld een video maken om ondernemers en marketingmanagers te interesseren voor een kennissessie over videomarketing bij jou op kantoor? Dan wil je in ieder geval dat wat je vertelt over video, aansluit op hun behoefte. Bijvoorbeeld het aantrekken van nieuwe medewerkers of leads door de inzet van video. En om ze te overtuigen van jouw expertise, laat je in de video natuurlijk een paar toffe videotrucs zien en zorg je dat het er tiptop uitziet.

4. Zorg dat je op de juiste kanalen zichtbaar bent

Maar dan ben je er nog niet. Om er zeker van te zijn dat jouw video door jouw doelgroep wordt gezien, denken we na over de plek waar zij zich bevinden. Zitten ze bijvoorbeeld op Facebook of Instagram? Op LinkedIn? Of kijken ze regionale TV? Als je op die vraag het antwoord hebt, weet je ook waar je jouw video moet distribueren. Denk vervolgens (op tijd!) na over het budget dat je daarvoor nodig hebt. Het zou zonde zijn als al je budget opgaat aan de video en niemand uit jouw doelgroep hem vervolgens ziet.

5. Werk samen voor het beste resultaat

Het stukje samenwerken gaat over mijn eigen ervaringen. Vier ogen zien meer dan twee. En zes nog meer, enzovoorts. Door samen te werken behaal je betere resultaten. (Uitzondering hierop vind ik het maken van een vlog. Daarin kun je gerust je telefoon gebruiken om je verhaal te doen en dat zonder al te veel poespas te plaatsen waar je wilt.) Bij het maken van een goede, effectieve video zorg je dat er mensen vanuit verschillende disciplines naar kijken in iedere fase van het proces. Zij kunnen allemaal vanuit hun eigen expertise bijdragen aan de kwaliteit van de video. Zowel inhoudelijk als op het gebied van vorm, wordt het resultaat daardoor beter.

6. Meet en optimaliseer de resultaten

Likes, weergaven, bereik, Thruplays, videoweergaven van 3 seconden, 25, 50, of 75%, linkclicks. Het is allemaal meetbaar. En dat meten moet je zeker doen. Door KPI’s te stellen en doelen te koppelen aan je video’s en het budget, weet je of je succesvol bent én wat beter kan. Let wel: dat is een proces. Door alle inzichten te verzamelen, behaal je steeds betere resultaten. Een voorbeeld: voor G-SHOCK behaalden wij een verdubbeling van de kijkcijfers en een record van ThruPlays door alle nieuwe inzichten te verwerken in onze video’s. En dat met hetzelfde budget. Zo word je steeds succesvoller met videomarketing.

Wil je meer weten over videomarketing? Schrijf je dan hier in voor onze kennissessie op 27 maart, of neem contact met ons op en vraag naar mij.

Groetjes en hopelijk tot 27 maart,

Jan Jaap

Benieuwd naar wat UBO voor jou kan betekenen?

aanbevolen
artikelen.

In 5 stappen meer resultaat uit je website!

Levert jouw website niet de gewenste resultaten op? Dat is frustrerend! Wij geven je 5 stappen voor een resultaatgerichte website. Lees ze hier.

5 tips voor een killer marketingstrategie in 2020!

Wil jij in 2020 het maximale uit je marketing halen? Dan heb je natuurlijk een killer marketingstrategie nodig. In deze blog lees je hoe je die ontwikkelt!